Jak się robi wesele?

She said yes! Ona powiedziała tak! Serdecznie gratulujemy! Znacie się od zawsze / ze szkoły / osiedlowego podwórka / za pośrednictwem wspólnych znajomych, a może spisaliście się poprzez aplikację randkową? Siły wszechświata doprowadziły do Waszego spotkania, zaiskrzyło, okazało się, że wiele Was łączy. Jesteście ze sobą już jakiś czas, może już bardzo długo, a może zupełnie krótko. Kochacie się i czujecie, że pragniecie spędzić resztę życia wspólnie. Zaręczyliście się! Zawsze marzyliście o tradycyjnym weselu, takim, na jakim już niejednokrotnie byliście i w ten sam sposób chcecie świętować własne zaślubiny. Ale jak się do tego zabrać? Byliście już na wielu tego tego przyjęciach, bo przecież żenili się Wasi krewni, przyjaciele, koledzy i koleżanki z pracy. Udział w ich weselach był przyjemnością, wystarczyło zorganizować odpowiednią kreację, makijaż, włosy, pieniądze w kopertę i zabawa do białego rana. Tylko jak to wygląda z drugiej strony? To będzie nasza wesele! Gdzie zacząć? Gdzie wysłać pierwszego maila, dokąd pójść najpierw albo pod jaki numer zadzwonić? JAK SIĘ ROBI WESELE? Spokojnie, bez paniki… już Wam wszystko wyjaśniamy, etap po etapie.

Czytaj więcej

Poczuliśmy Halloween (mocno!)

W świecie gastronomii tak już jest, że każdą okoliczność, święto czy zwyczaj obchodzimy ze zdwojoną siłą - dla nas samych i dla Was, naszych Gości! Jednym z takich dni w roku jest właśnie Halloween, które my już czujemy bardzo mocno o czym świadczy wystrój naszej restauracji, a mnogość elementów i dekoracji, takich jak np. podświetlona od środka dynia z wyszczerbionymi zębami, powiązanych z tym obrządkiem naprawdę daje pole do popisu. Jesteśmy jednak świadomi, iż na przestrzeni lat wokół tej maskarady narosło wiele mitów i kontrowersji. W dzisiejszym artykule wyjaśniamy czym tak naprawdę jest halloween, skąd wynika jego fenomen oraz jak obchodzimy ten dzień w kontekście gastronomicznym. To będzie “strasznie” fajny i ciekawy tekst!

Czytaj więcej

Dlaczego warto zorganizować wesele w Hotelu Sezam Machowa? Część I - naprawdę dobre jedzenie!

Sezon weselny 2023 powoli zbliża się ku końcowi, jestem to zatem najlepszy czas, na jego podsumowanie. W ciągu minionych 6 miesięcy, zorganizowaliśmy kilkanaście cudownych przyjęć weselnych, a każde z nich było naprawdę udane. Mieliśmy imprezy duże, na ponad 150 Gości, jak i kameralne przyjęcia dla 30 osób. Przygotowaliśmy wszystkie pozycje z naszego menu na wszelki możliwy sposób, obie sale udekorowaliśmy na przeróżne kolory, a każdy projekt charakteryzował się praktycznie innym tematem przewodnim. Przy całej tej różnorodności zauważalna jest jedna cecha stała - zadowolenie Pary Młodej. Okazuje się, iż dojście do perfekcji i wyeliminowanie błędów jest możliwe. Zawdzięczamy to naszemu doświadczeniu oraz pasji do pracy, którą wykonujemy. Postanowiliśmy przyjrzeć się czynnikom, które decydują o organizacji idealnego wesela w Hotelu Sezam Machowa. Dzisiejszy artykuł w całości poświęcamy gastronomicznej stronie realizacji przyjęcia weselnego. W kolejnej odsłonie cyklu przeanalizujemy pozostałe aspekty, takie jak możliwości aranżacji i dekoracji sali, dostępną bazę noclegową, profesjonalizm oraz zaangażowanie personelu czy możliwość zamówienia usług dodatkowych.

Czytaj więcej

Sezonowość w kuchni

Jak Polska długa i szeroka, od Bałtyku aż po Tatry, od wschodu do zachodu, wszędzie odbywają się DOŻYNKI, inaczej Święto Plonów czy Wieńce. Niezależnie od nazwy, czy regionu motywacja świętujących jest jedna - celebracja zakończenia żniw i prac polowych. Oznacza to, że większość naszych polskich produktów sezonowych czyli cudownych warzyw i pysznych owoców swój okres wegetacji ma za sobą. Powoli będziemy żegnać się z naszymi ulubionymi fasolką i kalarepą czy borówkami z malinami, a sięgać będziemy po przygotowane przez gospodynie przetwory. Jak sprawić, aby 10 miesięcy oczekiwania do kolejnych wakacji, mimo wszystko było okresem zdrowego odżywiania się z uwzględnieniem produktów sezonowych? O układaniu jadłospisu z podziałem na pory roku opowiemy w dzisiejszym artykule.

Czytaj więcej

Zrozumieć kryzys polskiej gastronomii. Część II: branża weselna.

W dzisiejszym tekście oderwiemy się od beztroskich tematów wakacyjnych i wrócimy do kwestii kryzysu polskiej gastronomii. Jest to druga część cyklu. O wpływie pandemii Covid-19 na dzisiejszą kondycję branży gastronomicznej pisaliśmy w marcu tutaj. W tej chwili skupimy się na tematach związanych z weselami. Czy branża weselna jest w kryzysie? Dlaczego, pomimo iż lato w pełni, niektóre lokale stoją puste? Czy Polacy przestali organizować huczne biesiady z okazji ślubu? Zapraszamy do przestudiowania tekstu, który pozwoli nam poznać odpowiedzi na powyższe pytania i lepiej zrozumieć, jaka tak naprawdę jest kondycja przemysłu ślubnego w Polsce.

Czytaj więcej