Sezonowość w kuchni

Jak Polska długa i szeroka, od Bałtyku aż po Tatry, od wschodu do zachodu, wszędzie odbywają się DOŻYNKI, inaczej Święto Plonów czy Wieńce. Niezależnie od nazwy, czy regionu motywacja świętujących jest jedna - celebracja zakończenia żniw i prac polowych. Oznacza to, że większość naszych polskich produktów sezonowych czyli cudownych warzyw i pysznych owoców swój okres wegetacji ma za sobą. Powoli będziemy żegnać się z naszymi ulubionymi fasolką i kalarepą czy borówkami z malinami, a sięgać będziemy po przygotowane przez gospodynie przetwory. Jak sprawić, aby 10 miesięcy oczekiwania do kolejnych wakacji, mimo wszystko było okresem zdrowego odżywiania się z uwzględnieniem produktów sezonowych? O układaniu jadłospisu z podziałem na pory roku opowiemy w dzisiejszym artykule.

Czytaj więcej

Zrozumieć kryzys polskiej gastronomii. Część II: branża weselna.

W dzisiejszym tekście oderwiemy się od beztroskich tematów wakacyjnych i wrócimy do kwestii kryzysu polskiej gastronomii. Jest to druga część cyklu. O wpływie pandemii Covid-19 na dzisiejszą kondycję branży gastronomicznej pisaliśmy w marcu tutaj. W tej chwili skupimy się na tematach związanych z weselami. Czy branża weselna jest w kryzysie? Dlaczego, pomimo iż lato w pełni, niektóre lokale stoją puste? Czy Polacy przestali organizować huczne biesiady z okazji ślubu? Zapraszamy do przestudiowania tekstu, który pozwoli nam poznać odpowiedzi na powyższe pytania i lepiej zrozumieć, jaka tak naprawdę jest kondycja przemysłu ślubnego w Polsce.

Czytaj więcej

Wakacje w Hotelu Sezam Machowa

Maj to najwyższy czas, aby zaplanować letni wypoczynek. Niektórzy z nas, owe plany snują cały rok, niemniej jednak, po zakończeniu Majówki, projekcje, co do nadchodzących wakacji powinny zdecydowanie nabrać rozpędu, a pierwsze decyzje, między innymi dotyczące miejsca zakwaterowania, powinny zapaść właśnie teraz. W dzisiejszym artykule pragniemy zaprosić Was na wakacje do nas, do Hotelu Sezam w Machowej i udowodnimy Wam, że to jest naprawdę dobry pomysł!

Czytaj więcej

Motywy weselne - trendy 2023

Święta Wielkanocne, które właśnie za nami, wyznaczają zakończenie okresu Wielkiego Postu, tym samym rozpoczynając kolejny sezon weselny. Dla wielu Par Młodych jest to pora planowania swojego ślubu, między innymi pod względem dekoracji. Jakie tematy, motywy oraz kolory będą królować w najbliższych miesiącach? O tym w dzisiejszej publikacji!

Czytaj więcej

Zrozumieć kryzys polskiej gastronomii. Część I: pandemia Covid.

Od kilku miesięcy w lokalach gastronomicznych w całej Polsce obserwuje się znaczący wzrost cen. Niekiedy odbywa się to niestety, przy jednoczesnym obniżeniu jakości świadczonych usług. Niektórzy zupełnie nie poradzili sobie w obecnej sytuacji i wiele restauracji zamknęło swoje podwoje. Czynników mających wpływ na obecny stan rzeczy jest wiele, w dzisiejszym artykule z serii “Zrozumieć kryzys polskiej gastronomii” analizujemy przebieg pandemii Covid z perspektywy branży hotelarsko - gastronomicznej.

Czytaj więcej