Zrozumieć kryzys polskiej gastronomii. Część I: pandemia Covid.

Od kilku miesięcy w lokalach gastronomicznych w całej Polsce obserwuje się znaczący wzrost cen. Niekiedy odbywa się to niestety, przy jednoczesnym obniżeniu jakości świadczonych usług. Niektórzy zupełnie nie poradzili sobie w obecnej sytuacji i wiele restauracji zamknęło swoje podwoje. Czynników mających wpływ na obecny stan rzeczy jest wiele, w dzisiejszym artykule z serii “Zrozumieć kryzys polskiej gastronomii” analizujemy przebieg pandemii Covid z perspektywy branży hotelarsko - gastronomicznej.

Czytaj więcej

Tłusty czwartek

W dniu dzisiejszym obchodzimy zdecydowanie najsłodszy (najtłustszy) dzień w roku - tzw. “Tłusty czwartek”. Skąd wzięło się to święto, jakie ma znaczenie w dzisiejszym świecie i jak jest celebrowane w innych krajach? A co tak naprawdę oznacza powiedzenie “jak pączek w maśle?” Smakowicie zapraszamy do lektury!

Czytaj więcej

Jakie danie zamówić w restauracji będąc na diecie?

Wracamy do Was z obiecanym artykułem na temat jedzenia poza domem, kiedy jesteście na diecie. Czy podjęcie decyzji o zdrowym odżywianiu musi oznaczać rezygnację z wizyt w restauracji? Jak się dzisiaj dowiecie - nie. Bycie na diecie nie wymusza porzucenia bywania w knajpach, a my podpowiemy Wam jak sprawić, aby takie wyjście było dla Was przyjemnością i nie stanowiło istotnego załamania w Waszym dobrym sposobie żywienia.

Czytaj więcej

“Od nowego roku będę się odchudzać”, czyli o diecie słów kilka.

Serdecznie witamy w nowym, 2023 roku! Gościom naszej Restauracji i Hotelu, oraz Czytelnikom bloga życzymy wszelkiej pomyślności oraz WYTRWAŁOŚCI. Styczeń, czyli pierwszy miesiąc kalendarza, to okres, w którym wielu z nas robi sobie noworoczne postanowienia. Niewątpliwie, jednym z najczęstszych, obok podjęcia ćwiczeń fizycznych, jest decyzja o przejściu na dietę. Czym tak właściwie jest dieta i co to znaczy “być na diecie”? Czy faktycznie jest to jednoznaczne z głodówką przerywaną spożywaniem małej ilości niesmacznych potraw? I jak wówczas, należy potraktować wypady do naszej ulubionej restauracji, co zamówić jedząc poza domem i czy na mieście można zjeść dietetycznie? Z przyjemnością, pomożemy Wam rozwiać wszelkie wątpliwości i pomóc wytrwać w Waszych noworocznych postanowieniach!

Czytaj więcej

Dlaczego warto zamówić catering na święta?

Grudzień to niewątpliwie miesiąc, kiedy większość z nas swoje myśli kieruje ku nadchodzącym Świętom Bożego Narodzenia. Dla wielu jest to okres intensywnego planowania oraz wytężonych przygotowań, chociaż zapewne tygodnie te, u każdego z nas mają nieco odmienny przebieg. Niektórzy rozpoczną je od pytania “gdzie w tym roku spędzimy święta?”, dla innych będzie to oczywiste. Jedni rozpoczną gorączkowe poszukiwania idealnego prezentu, drudzy zadbali o to jeszcze wczesną jesienią, a u trzecich w ogóle nie praktykuje się wymiany podarunków. Jest wiele tematów, które nas różnią, ale jak zwykle pozostaje jeden aspekt, który dla absolutnie wszystkich ma wagę fundamentalną - jedzenie. Szczęśliwi ci z nas, którzy mają w rodzinie tę jedną osobę, która na tydzień przed wigilią bunkruje się w kuchni, po to aby przygotować tradycyjne 12 potraw oraz wyżywienie na kolejne dni świąt. Co jednak z mniej uprzywilejowaną resztą świata, która sama musi zadbać o świąteczne menu? Z pomocą przychodzą liczna restauracje oferujące bożonarodzeniowe propozycje. Oto 6 powodów, dlaczego warto zamówić catering na święta.

Czytaj więcej

Dlaczego szwajcaria jest kolebką europejskiego hotelarstwa?

Dziś wybierzemy się w podróż do kraju, który uznawany jest za kolebkę europejskiego hotelarstwa. Ponadto, Państwo to oferuje zakwaterowanie nie tylko w obiektach historycznych ale również niezwykle luksusowych. To tam właśnie znajdują się najlepsze w Europie szkoły hotelarstwa i gastronomii. Co więcej, są to tereny gdzie nie brakuje zapierających dech w piersiach cudów natury oraz fantastycznych atrakcji, nie tylko turystycznych. O jaki kraj chodzi i dlaczego jest to Szwajcaria?

Czytaj więcej