Dlaczego warto zorganizować wesele w Hotelu Sezam Machowa? Część I - naprawdę dobre jedzenie!

Sezon weselny 2023 powoli zbliża się ku końcowi, jestem to zatem najlepszy czas, na jego podsumowanie. W ciągu minionych 6 miesięcy, zorganizowaliśmy kilkanaście cudownych przyjęć weselnych, a każde z nich było naprawdę udane. Mieliśmy imprezy duże, na ponad 150 Gości, jak i kameralne przyjęcia dla 30 osób. Przygotowaliśmy wszystkie pozycje z naszego menu na wszelki możliwy sposób, obie sale udekorowaliśmy na przeróżne kolory, a każdy projekt charakteryzował się praktycznie innym tematem przewodnim. Przy całej tej różnorodności zauważalna jest jedna cecha stała - zadowolenie Pary Młodej. Okazuje się, iż dojście do perfekcji i wyeliminowanie błędów jest możliwe. Zawdzięczamy to naszemu doświadczeniu oraz pasji do pracy, którą wykonujemy. Postanowiliśmy przyjrzeć się czynnikom, które decydują o organizacji idealnego wesela w Hotelu Sezam Machowa. Dzisiejszy artykuł w całości poświęcamy gastronomicznej stronie realizacji przyjęcia weselnego. W kolejnej odsłonie cyklu przeanalizujemy pozostałe aspekty, takie jak możliwości aranżacji i dekoracji sali, dostępną bazę noclegową, profesjonalizm oraz zaangażowanie personelu czy możliwość zamówienia usług dodatkowych.

Uroczysty obiad weselny z deserem

Nie czarujmy się, na polskim weselu jedzenia musi być bardzo dużo i musi wszystkim smakować. Zatem o fundament biesiady możemy być spokojni. Każde przyjęcie weselne w Hotelu Sezam Machowa, po przywitaniu Pary Młodej chlebem i solą wraz z lampką szampana oraz wspólnym pierwszym toaście z Goścmi, rozpoczynamy od dwudaniowego obiadu serwowanego na półmiskach. W zdecydowanej większości przypadków, jako zupa króluje staropolski rosół. Jest to danie fenomenalne - dostępne w każdej restauracji, również każdy potrafi je przygotować sam w domu. Mimo to, wszędzie smakuje inaczej i nie wstydzimy się tego powiedzieć na głos - u nas smakuje wybornie. Potwierdzają to setki naszych zadowolonych Gości. Co sprawia, że nasz rosół jest tak smaczny? Tego zdradzić Wam nie możemy, przynajmniej nie w tym artykule. Na drugim miejscu w rankingu popularności zup plasuje się bulion królewski z kulkami mięsnymi, następnie krem borowikowy. Dla szukających odmiany proponujemy krem pomidorowo - warzywny z krewetką.

Drugie danie to cały korowód mięsnych pyszności i odpowiednio dobranych dodatków. Na półmiskach serwujemy Państwu różnorodny zestaw mięs: drobiu, wieprzowiny oraz wołowiny. Na specjalne życzenie możemy wzbogacić go również o dania rybne. Potrawy przygotowany są pod różnorodnymi postaciami: kotletów, rolad, kieszonek, sakiewek, plastrów, zawijańców… zarówno w formie smażonej w panierce jak i pieczonej do skonsumowania z aromatycznymi sosami. Państwo sami wybierają jakie pozycje mięsne zostaną przygotowane, niemniej jednak jest to minimum 5 różnych rodzajów mięsnych, po 2 sztuki na osobę. Na kolejnych półmiskach wydajemy dodatki skrobiowe: ziemniaki z masłem i koperkiem, frytki, duffinki, bezy czy kluski śląskie oraz warzywne: surówki na zimno jak i serwowane prosto z pieca warzywa z pary czy kapustę zasmażaną.

Od samego początku nie zapominamy o osobach na specjalnej diecie. U nas dobrze zjedzą nie tylko wegetarianie czy weganie, ale również osoby z nietolerancją laktozy, glutenu czy innych alergenów. Już na etapie ustalania menu weselnego, do dyspozycji Pary Młodej oddajemy specjalną broszurę, w której wymieniamy wszystkie możliwe warianty oraz zamienniki dań z menu podstawowego, aby w trosce o wszystkich uczestników imprezy opracować kulinarny repertuar odpowiedni dla każdego. Od pierwszego uroczystego obiadu, poprzez deser, do ostatniej serwowanej kolacji na ciepło. Skoro już wspomnieliśmy o deserze - w tym roku zauważyliśmy zmianę w najczęstszym wyborze Par Młodych. Klasyki letnich przyjęć, czyli puchary lodowe zostały zastąpione przez naszą autorską gruszką gotowaną w soku z pomarańczy. Ten serwowany z gałką lodu, wafelkiem i bitą śmietaną deser stał się niezwykle elegancką i popularną alternatywą dla klasycznych lodów.

Dania gorące

Nasza weselna oferta gastronomiczna w dalszej kolejności obejmuje 3 kolacje gorące. Okazuje się, że dla większości Par Młodych, główną determinantą w wyborze pierwszej z nich jest dodatek w postaci klusek śląskich! Dopiero do tej pozycji dobierane jest mięso, zazwyczaj polędwiczki w sosie kurkowym z boczkiem lub roladka z fetą. Druga kolacja to najczęściej danie jednogarnkowe typu bogracz węgierski lub wołowina w borowikach. Ostatnim daniem gorącym jest król polskich wesel, czyli barszczyk czerwony z wybranym przez Państwa dodatkiem: krokietem, słonym paluszkiem, pasztecikiem czy ptysiem z serem i pieczarką. To oczywiście jedynie wybrane, cieszące się największą popularnością pozycje, bowiem nasze menu weselne obejmuje zdecydowanie większą ilość i różnorodność dań. Przykład? Proszę bardzo, w porze jesiennej, czyli takiej jaką mamy obecnie, w ramach dania sezonowego proponujemy zupę dyniową z kurczakiem i płatkami migdałów! Zatem jest w czym wybierać. Jedno jest pewne - wszystkie będzie pyszne!

Zimna płyta, stoły wiejski i śródziemnomorski

Na uwagę zasługują również nasze smakowite zakąski z tzw. zimnej płyty. Proponujemy Państwu nie tylko takie klasyki jak półmisek wędlin, mięs pieczonych i pasztetu czy śledziowe duety, ale również nasze autorskie rolady serowe, szpinakowe czy z kurczakiem, conchiglioni ze szpinakiem, suszonym pomidorem posypane parmezanem czy Wasze ulubione wrapsy z kurczakiem. Łącznie na weselnym bufecie znajdzie się łącznie 9 różnorodnych pozycji!

Popularnym uzupełnieniem zimnej płyty jest wiejski stół, który występuje również pod nazwami biesiadny czy po prostu mięsny. Generalnie idea jest jedna: ma być swojsko i z lekkim nawiązaniem do tradycyjnych wiejskich wesel sprzed lat. Nasza propozycja obejmuje nie tylko takie wyroby mięsne jak: szynka pieczona z kością, prosiak z formy, kiełbasa starowiejska, kabanosy, schab z pieca, boczek drwala, pasztet, salceson galicyjski, rolada faszerowana, schab faszerowany, karkówka pieczona, polędwiczka wędzona, żeberka wędzone, ale również wszelkie dodatki typu słonina wędzona, spyrka z cebulką, smalec. Całości dopełnią nasze kiszonki: ogórki, papryka oraz grzybki. Do tego uwielbiana przez wszystkich sałatka Caprese, obok niej deska serów oraz charakterystyczne dla regionu proziaki (inaczej placki na sodzie) podawane z aromatycznym masłem czosnkowym. Na ciepło ręcznie lepione przez nasze kucharki pierogi ruskie z cebulką oraz z mięsem w smakowitej omaście. Fani zup, a zwłaszcza żurku będą zachwyceni naszym własnym, robionym na zakwasie - żurem staropolskim!

Ciekawą alternatywą dla stołu wiejskiego będzie nasza druga propozycja, a mianowicie stół śródziemnomorski! Przy starannym opracowaniu tego bufetu, połączyliśmy uwielbienie dla ryb ze wspomnieniami letnich wakacji. Na naszym stole śródziemnomorskim nie zabraknie zatem faszerowanego łososia, nadziewanego pstrąga, kamaboko z kraba, panierowanych kalmarów, terrin, różyczek z łososia wędzonego z sosami, krewetek koktajlowych, sushi, deski serów, selekcji włoskich wędlin, masła oliwkowe, pasty z pieczonych pomidorów, oliwek, antipasti, pieczonych bagietek czy paluszków grissini. Na gorąco przygotowujemy zupę krem oraz makaron w dwóch wersjach: mięsnej i wegetariańskiej.

Na słodko

Przejdźmy do słodkiej części weselnego repertuaru - ciasta i ciasteczka! Nasza oferta weselna obejmuje nie tylko przygotowanie wszystkich pyszności, o których już dziś napisaliśmy, ale również niezwykle bogatą i urozmaiconą selekcję ciast i ciasteczek, a wśród nich nie zabraknie serników (z rodzynkami i bez! na kruchym spodzie lub w polewie czekoladowej), szarlotek, ciast makowych, ciast biszkoptowych. Z doświadczenia wiemy, że naszym wspólnym Gościom najbardziej smakują malinowa chmurka, ciasto ucierane, 3bit, biszkoptowy, sernik z toffi, tiramisu, szampański, ptasie mleczko, ciasto z kajmakiem oraz leśny mech! Dzieci z kolei po prostu uwielbiają chrupać pyszne ciasteczka: kruche, z kremem, z masą śmietankową, francuskie czy babeczki. Na paterach serwujemy nie tylko ciasta i ciasteczka, ale również owoce, zarówno te dostępne całorocznie jak i produkty sezonowe. Zatem będą to: jabłka, pomarańcze, mandarynki, kiwi, grejfruty, banany, winogrona, truskawki, maliny, borówki, melon czy arbuz. Uwaga! Co bardzo ważne, nasza podstawowa oferta weselna obejmuje nie tylko ciasta i ciasteczka, które serwujemy na miejscu w lokalu, podczas trwania przyjęcia, ale również paczki z ciastami na pożegnanie Gości! Wszystkie wyroby cukiernicze przygotowywane są w pracowni naszego długoletniego partnera i przyjaciela - Cukierni Wiktor z Dębicy. Na Państwa życzenie zajmiemy się również organizacją najsłodszego momentu ceremonii czyli weselnego tortu. Do najbardziej popularnych smaków należą tutaj: tiramisu, 3bit, czekolada z wiśniami lub malinami lub lżejszy, nieco bardziej orzeźwiający owocowo-jogurtowy. Niemniej jednak, zaawansowanie technologiczne naszego partnera pozwala na stworzenie cukierniczego dzieła w dowolnie wybranym przez Państwa smaku. Podobnie ma się sprawa z formą weselnego tortu - na podstawie Państwa inspiracji oraz oczekiwań, tortowi możemy nadać formę, kształt i rozmiar Waszych marzeń, a pomysły na dekoracje pozostają kompletnie niczym nieograniczone!

Z kolejnych produktów opcjonalnych, które możemy Państwu zaproponować celem wzbogacenia naszej oferty gastronomicznej będą słodki stół oraz fontanna czekoladowa, obok których, Na Państwa życzenie, ustawimy sztalugę z donutami, wieżę Rafaello czy stosik makaroników. Wspomnieliśmy wcześniej o paczkach na pożegnanie Gości, możemy jednak ich również słodko przywitać, układając przy każdym nakryciu ślicznie zapakowany duet słodkich makaroników z imionami Nowożeńców. Słodki Stół, przygotowywany przez naszego partnera i przyjaciela Atelier Słodkości, w wersji podstawowej obejmuje: desery malinowa chmurka, czarny las, Panna Cotta kokosowa z mango, brzoskwiniowy, truskawka-pistacja, Beza Pavlova, cake pop czekoladowo-kokosowy, ptyś owocowy, rurka orzech laskowy, lód jabłkowy wanilia cynamon, muffinka cytrynowa, muffina Kinder Bueno oraz w wersji rozszerzonej dodatkowo ciasta, brownie, makaroniki, monoporacja czekolada mango, Paris Brest pistacjowy, sernik pistacjowy, mini tarta adwokatowa, ciastka orzechowe z Nutellą.

Zimna płyta, ciasta i ciasteczka oraz napoje BEZ OGRANICZEŃ

Pragniemy zwrócić Państwa uwagę na fakt, że zarówno w przypadku zimnej płyty jak i ciast oraz ciasteczek nie stosujemy przelicznika ilości surowca na osobę. Oznacza to, że oba bufety będą na bieżąco uzupełniane przez nasz Personel, aż do wydania ostatniego dania gorącego. Niewątpliwie jest to kolejny aspekt, który wyróżnia Hotel Sezam Machowa na tle konkurencji, u której często ilość produktu jest ściśle określona i przeliczona na osobę. Organizując wesele u nas, wszystko jest bez limitu! Podobnie wygląda sprawa z napojami, które w naszej ofercie również są serwowane bez ograniczeń. Pakiet napojów zimnych obejmuje: soki 100% owocowe jabłkowy i pomarańczowy, Pepsi, napoje smakowe Tymbark, wodę gazowaną oraz wodę niegazowaną. Na bufecie kawowo-herbacianym, przez cały czas trwania imprezy dostępne są kawa parzona z ekspresu przelewowego, kawa rozpuszczalna oraz selekcja wysokogatunkowych herbat.

Podsumowując, wesele w Hotelu Sezam Machowa to elegancka uczta, podczas której absolutnie każdy nie tylko zje dobrze, ale również w takiej ilości, w jakiej tylko będzie sobie tego życzył. Nasza Kuchnia to żywy organizm, dla Was i Waszych Gości gotują kobiety z pasją, świadome Waszych gustów i oczekiwań względem przygotowywanych potraw. Zosia, Agnieszka, Ania, Leokadia wraz z całą załogą sezonową sprawią, że przepyszne dania będą kolejnym aspektem, który zdeterminuje Wasze bardzo udane wesele w Hotelu Sezam Machowa!

Autor artykułu: Karol Peszko